Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundais eget premiummärke Genesis ska lanseras i Europa

En handfull chefer har värvats från konkurrerande bilföretag och nu börjar också bilarna att synas ute på testvägarna.

En kombiversion av Genesis G70 ska utmana BMW:s 3-serie.

Hyundai har länge pratat om att premiummärket Genesis ska komma till Europa. Det pratades om 2020 men coronapandemin har bromsat ursprungsplanerna något. Istället kan det dröja till våren 2021 för de första Genesismodellerna.

Hyundai har hittills sålt Genesisbilar i Asien, Ryssland, Mellanöstern, Australien och USA och framför hemma i Sydkorea säljer märket bra.

Genesis G70 visades för tre år sedan och konkurrerar med Audi A4 och BMW 3-serie. G70 för en Shooting Brake-version lagom till en ansiktslyftning nästa år. Mycket talar för att G70 blir en del av Europalanseringen och kanske behåller Hyundai dagens drivlinor även för Europa, det vill säga en 2,2-liters diesel samt en 3,3-liters V6:a som bland annat används i Kia Stinger. I dag säljs G70 med en sexstegad manuell växellåda eller en åttastegad automat. Det finns en fyrhjulsdriven version och i Europa kan G70 behöva en laddhybrid.

Enligt designern Manfred Fitzgerald, värvad från Lamborghini, ser Genesis Storbritannien som en nyckelmarknad i Europa. Genesis har plockat Enrique Lorenzana från Aston Martin för att leda satsningen på Europa. Chefen för märkets europeiska designkontor, Filippo Perini, har tidigare arbetat för Alfa Romeo, Audi och Lamborghini.

Förutom G70 tippas Genesis lansera även G80, en rival till BMW:s 5-serie, samt suvarna GV80 och GV70.

Genesis hade bokat en plats på bilsalongen i Genève i våras. Salongen ställdes in men många tog Genesis bokning som ett tecken på att märket är nära en lansering i Europa. Flera nya suvar och framför allt en fräschare G70-serie gör att märket nu har rätt modellprogram.

PROVKÖRNING: Lexus LY 650

Toyotas premiummärke Lexus har trots flera stora satsningar haft svårt att slå igenom i Europa på samma sätt som märket gjort i USA. Lexus svårigheter att ta kunder från BMW, Mercedes och Audi har skrämt både Nissans märke Infiniti, Hyundais Genesis och Hondas Acura från att försöka erövra en bilmarknad som förra året noterade totalt drygt 15 miljoner sålda bilar.