Hyundais pickup på ingång – så även en Kia-version

Efter många om och men börjar det bli dags för Hyundai Santa Cruz att bli verklighet. En variant med Kia-emblem är också aktuell.

På Detroitsalongen i januari 2015 presenterade Hyundai pickupkonceptet Santa Cruz Crossover Truck som överöstes med lovord. Det är nu fyra år sedan och ännu har världen inte sett mer än just konceptbilen. Därefter har det pratats om produktion och så sent som i fjol, i augusti 2017, fick vi reda på att Hyundai-ledningen gett grönt ljus för modellen.

Nu berättar Luc Donckerwolke, Hyundai Motor Groups nya designchef, för Autocar att Santa Cruz inte är bortglömd. Modellen är nämligen färdigdesignad och processen att sätta den i produktion har tagit vid. På frågan när den kan tänkas lanseras svarar Donckerwolke bara ”så snart som möjligt”. Autocar misstänker att det handlar om 2020. Tidigare uppgifter i framför allt amerikansk media har pratat om 2021, men det låter lite väl långt fram i tiden med tanke på att produktionsprocessen sägs vara inledd.

Om modellen behåller konceptbilens namn Santa Cruz till produktionen återstår att se, likaså hur mycket av det ursprungliga utseendet som behålls.

En Kia-variant av pickupen är också aktuell, men enligt Donckerwolke blir det (föga förvånande) med båda interiöra och exteriöra förändringar och med en senare lansering. Om Kia-pickupen blir av skulle den eventuellt kunna vara aktuell för den europeiska marknaden. Hyundais variant verkar vara ämnad enbart för den amerikanska kontinenten.