Hyundais Velosters färglada revansch

Minns du den märkliga coupén från Sydkorea? Nu gör den comeback med mer färg och pulver.

Kommer du ihåg Hyundai Veloster? Coupén som lockade med asymmetrisk layout med två dörrar på ena sidan och en på den andra. En dyr lösning då den fanns i versioner för både höger- och vänstertrafik.

Modellen kom 2011 och uppdaterades för 2015 – en version som ratades av generalagenten Storbritannien men som plockades in till Sverige trots att det bara hade sålts tio exemplar under 2014.

Nu har Hyundai släppt bilder på en ny Veloster som kommer att göra debut under bilsalongen i Detroit i januari 2018. Det mest uppseendeväckande är i ärlighetens namn kulörerna på bilarna som rullar på en racerbana i hemlandet.

Grundformen på bilen är bekant även om grillen har fått ett modernare snitt som hos märkets nyare modeller. Trots att bilderna är finurligt fotograferade och inte visar den högra sidan för att därmed avslöja om modellen förblir asymmetrisk så vet vi efter att ha sett spionbilder från tester att så blir fallet.

Baken på Veloster får ett tuffare snitt med smalare lampor och högt skuren ruta samt två runda avgasrör.

Att modeller tuffar till sig stilmässigt vid uppdateringar är inte ovanligt men i detta fall understryker det tidigare misstankar om att Veloster är en av de modeller som kommer i Hyundais nya N-flotta – det vill säga prestandabetonade bilar.

Eftersom bilderna inte publicerats på Hyundais europeiska mediasajt är det högst osäkert om modellen kommer att bli aktuell för denna kontinent.

”Mätt i enheten väckt-uppmärksamhet-per-krona är Veloster ett fynd”, menade vi vid vår provkörning av modellen i Teknikens Värld nummer 19/2011. Bilen var trevlig att köra och den tredje dörren var en kul och praktisk gimmick. Dock var bakåtsikten usel.