I dag är det Internationella samåkningsdagen

Du samåkte väl till jobbet i morse och du tänker samåka till stugan i kväll? Bra, för i dag är det Internationella samåkningsdagen för sjunde året i rad.

https://youtu.be/OAnaM41th9c

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

I dag, 10 oktober, är det Internationella samåkningsdagen för sjunde året i rad. Dagen, som internationellt kallas The International #Ridesharingday, instiftades av den svenska samåkningsrörelsen Skjutsgruppen. Därefter har allt fler länder anammat samåkningsdagen, bland annat Norge, Frankrike, Tyskland, Belgien, Storbritannien, Turkiet, Israel, Argentina och Chile.

Syftet med Internationella samåkningsdagen är att lyfta fram tre faktorer – miljöaspekten, ekonomin och gemenskapen. Att åka tillsammans tär mindre på miljön än om var och en åker i eget fordon (om det inte gäller cyklar förstås), att åka tillsammans är billigare och att åka tillsammans är roligare. Just i år ligger rörelsens fokus på sistnämnda och ledordet är ”öppenhet”.

Är du sugen på att börja samåka finns det flera olika tjänster och rörelser för att göra så. Exempelvis hyrbilsfirman Budget har en tjänst där du enkelt kan hyra bil tillsammans med dina vänner och det finns praktiska webbplatser där man kan hitta resor för att samåka, till exempel samakning.se.

En annan ny tjänst, som kanske inte är lika mycket samåkning men däremot att dela på en bil med vänner och bekanta och spara på miljö och pengar, är Audi unite som vi skrev om i går.

Hur tog du dig till jobbet, skolan eller vad det nu kan ha varit i morse? Åkte du allena eller samåkte du, i eget fordon eller kanske kommunalt?