Foto: Jonas Ekströmer / TT NYHETSBYRÅN

I dag förbjuds var tredje dieselbil på Hornsgatan

Fredag den 1 juli införs strängare miljözon på Hornsgatan i Stockholm. Det innebär att en tredjedel av alla dieselbilar som tidigare fått köra på Hornsgatan nu blir portade.

I dag, fredag den 1 juli, införs strängare miljökrav för att få köra på Hornsgatan i Stockholm. Dieseldrivna personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar måste uppfylla utsläppskraven för klassen Euro 6, vilket innebär att dieselbilar registrerade innan 1 september 2015 stoppas från att köra på Hornsgatan. Skärpningen gäller även hybrider och laddhybrider som har en dieselmotor.

– Ju färre dieselbilar på stadens gator, desto bättre. Föräldrar som promenerar med sina barn i Stockholm ska inte behöva oroa sig över hälsoskadlig luft. Därför är det bra att vi steg för steg sätter stopp för utsläpparna, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

LÄS MER: Så mycket bättre blev luften med miljözonen på Hornsgatan 

Hornsgatan har haft krav på miljözon 2 sedan januari 2020 och det är än så länge den enda gatan i Sverige som begränsar personbilstrafik baserat på miljökrav. Miljöpartiet i Stockholm anser att kraven behöver skärpas ytterligare.

– Det är tydligt att miljözonen har gjort luften på Hornsgatan bättre, men utsläppen ligger fortfarande över vad som är acceptabelt och långt från WHO:s gränsvärden. Det gäller tyvärr på de flesta gator i staden. Vi behöver göra mycket mer för att luften i Stockholm ska bli frisk att andas, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.