Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så kan dödsolyckorna minska
2 AV 2
Foto: Fredrik Sandberg / TT Nyhetsbyrån

I dag gäller nya regler för A-traktorer

Från och med nu börjar nya regler att gälla för körning med A-traktor. Det innebär bland annat att den som färdas i en A-traktor måste använda bilbälte.

I dag den 31 augusti träder ett antal ändringar i trafikförordningen i kraft. Ändringarna gäller A-traktorer och innebär att passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare, att det endast får sitta en passagerare per sådan plats, att den som färdas i en A-traktor ska använda bälte och att högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen. Det uppger regeringen på sin hemsida. 

Regeln om maxhastighet kompletterar den fordonsregel som redan finns, om att en A-traktor inte får vara konstruerad för att kunna köra i mer än 30 kilometer i timmen. Detta gör det lättare för polisen att övervaka hastighetsöverträdelser med A-traktor.

En trailerdragare på över 10 ton som A-traktor? Jo, det är fullt möjligt.En trailerdragare på över 10 ton som A-traktor? Jo, det är fullt möjligt.En trailerdragare på över 10 ton som A-traktor? Jo, det är fullt möjligt.
En trailerdragare på över 10 ton som A-traktor? Jo, det är fullt möjligt. Foto: Ruben Börjesson / Expressen Lifestyle

– Regeringen har beslutat om flera åtgärder för att öka säkerheten vid körning med A-traktor och nu träder ändringarna i kraft. Vi utgår från att ungdomar som kör A-traktor förstår vikten av att följa reglerna, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Regeringen arbetar nu vidare med två återstående lag- och förordningsändringar utifrån Transportstyrelsens förslag. Bland annat vill regeringen öka säkerheten ytterligare för A-traktorer genom att införa krav på vinterdäck.