Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

I dag råder dubbdäcksförbud – om inte…

Våren är kommen till stora delar av landet, och från och med just i dag – 16 april – är det förbjudet att köra med dubbdäck på bilen… om det inte är eller befaras bli vinterväglag.

Vintern är äntligen slut, får vi hoppas. Den meteorologiska våren har kommit till stora delar av vårt land, men ännu dröjer den i de allra nordligaste delarna. Kiruna brukar normalt ha meteorologisk vår (dygnsmedeltemperatur över noll grader sju dagar i rad) i början av maj, två till tre månader efter våren anländer till Skåne.

Oavsett om det är meteorologisk vår eller inte är det från och med i dag, den 16 april, enligt lag förbjudet att köra med dubbdäck på bilen. Men lagen innehåller så klart undantag. Om det råder eller befaras bli vinterväglag får man fortsätta köra med dubbdäck på bilen. Med vinterväglag menas om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Det ska dock påpekas att det inte är du som bilförare som bestämmer vad som är vinterväglag, det är nämligen polisens uppgift att avgöra det.

Det är inte heller lag att ha vinterdäck på bilen längre, det är det däremot – när vinterväglag råder – mellan 1 december och 31 mars. Vi är nu utanför denna tidsperiod vilket betyder att sommardäck får användas, även om det råder vinterväglag. Men vi vill förtydliga att det är olämpligt att köra med sommardäck om det är vinterlikt väder med snö, is och halka. Det är lika olämpligt nu som under vinterhalvåret. Med andra ord ska du inte följa lagen slaviskt utan avgöra vad som är bäst för dig just nu. Dock inte menat att du ska skifta mellan vinter- och sommarhjul stup i kvarten. Fingertoppskänsla är det som gäller.

Dubbdäck på bilen är alltså förbjudet mellan 16 april och 30 september, så länge det inte råder vinterväglag (än en gång; polisens bedömning). Däremot är dubbfria vinterdäck (friktionsdäck) tillåtna. Men att köra med dubbfria vinterdäck under de varmare årstiderna är inte säkert, det kan rent av vara förenat med livsfara.

Så sommardäck under de varmare perioderna, med minst godkänt mönsterdjup (1,6 millimeter) men ännu hellre minst tre millimeter, och vinterdäck under de kallare perioderna (samma mönsterdjupsstrategi som för sommardäcken).