I Degerfors kan ingen få parkeringsböter

Befinner du dig i Degerfors och parkerar din bil på annat vis än vad reglerna säger så riskerar du inte att få en böteslapp placerad under vindrutans torkarblad.

Sommaren 2012 tog Degerfors kommun beslutet att höja bötesbeloppet, eller felparkeringsavgiften som är det rätta namnet, på handikappsparkering till 1 000 kronor. Året därpå tog man beslutet att även höja beloppet för övriga felparkeringar till 500 kronor. Anledningen till de förhöjda beloppen kan vi misstänka var för att avskräcka befolkningen till att parkera fel och för att få in några extra slantar till kommunkassan. Men de höjda bötesbeloppen har inte givit någon som helst effekt.

Anledningen är att kommunen vid ändring av beloppen måste trycka nya felparkeringslappar med de nya beloppen ifyllda. Så har inte skett, trots att det är mer än fyra år sedan förändringen trädde i kraft. Därmed kan kommunen inte lappa felparkerade bilar.

Som om inte det är nog så har kommunen dessutom inga parkeringsvakter, så det finns ingen som kan lappa felparkerade bilar. Kommunens trafikingenjör hänvisar i stället till att polisen får agera parkeringsvakt, men enligt SVT är det inte möjligt. Eftersom inga giltiga felparkeringslappar finns är även polisen satta ur spel när det gäller felparkeringar.

DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, är kritiska till Degerfors kommuns agerande i ärendet.

– Om jag ska vara helt ärlig så är det mycket bedrövligt, speciellt när som det är där vi står nu, här har en bil ställt sig på en handikappsparkering utan att ha rätt till handikappsplats. Det finns ju gott om andra platser runt omkring här, om han nu hade fått en tusenlapp i böter så hade han aldrig gjort om det igen, säger Ole Skelskjär från DHR till SVT Nyheter Örebro.