Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

I mars omkom sex personer i trafiken – lägsta siffran någonsin

Under mars månad rapporterar Transportstyrelsen att sex personer omkommit i trafiken. En dryg tredjedel av snittet de senaste fem åren.

Med totalt sex omkomna i trafiken under mars månad är det den lägsta siffran någonsin. Snittsiffran under de senaste fem åren för mars ligger på 15 personer och under 2019 omkom tio personer under samma period. Av de omkomna mars 2020 färdades fyra i personbil medan två var gående som blivit påkörda, så kallade oskyddade trafikanter.

– Det är första gången vi noterar så få omkomna per månad i trafiken. Antalet döda är under hälften än snittet för mars för de senaste tio åren, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Under de senaste tolv månaderna, april 2019-mars 2020, har 208 personer omkommit i trafiken. Under föregående tolv månader, april 2018-mars 2019, omkom 327 personer. Räknat på ett medelvärde för motsvarande perioder under de senaste fem åren har antalet omkomna minskat med 24 procent.

Exakt vad minskningen beror på är dock lite tidigt att säga men coronaviruset kan vara en av orsakerna enligt Transportstyrelsen.

– Det kan bero på olika saker, bland annat eftersläpningen i rapporteringen från polisen till oss, trafiksäkerhetsåtgärder till exempel trafikveckor som polisen har haft, men också covid-19. Den sista kan ha påverkat andra halvan av mars då pandemin började i Sverige och vi ser en tydligt minskning i trafikarbetet som är antal fordon som kör på vägarna och det i sig minskar risken för trafikolyckor, säger Khabat Amin till teknikensvarld.se.

Foto: Transportstyrelsen