Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ikea i Indien kör eldrivna rickshaws

Den svenska möbeljätten Ikea öppnar sitt första varuhus i Indien och som transportfordon finns en välkänd typ om än i ny tappning.

Det svenska möbelföretaget Ikea öppnade i förra veckan ett varuhus i Hyderabad, Indiens fjärde största stad sett till antalet invånare.

Varuhuset må ha kedjans största restaurang (utan klassiska köttbullar på menyn dock) med 1 000 sittplatser men det är inte det som får oss på Teknikens Världs redaktion att haja till.

Att varuhusets transportflotta omfattar så kallade rickshaws är mer intressant. Än mer att de är eldrivna och att dess batterier laddas av 4 000 solpaneler som finns på på varuhusets tak som även förser byggnaden med elektricitet.

Fordonstypen är typisk för Indien och är ofta målade i grälla färger, Ikeas är inget undantag. Blått och gult, naturligtvis medan tak och inredning är av mer brokig karaktär. Fordonen ska leverera varor i stadens livliga trafik men utgör bara 20 procent av varuhusets transportfordon.Fordonen har även varit med i marknadsföringen av varuhuset då besökare kunde åka med och få en artificiell upplevelse med hjälp VR-glasögon – se klippet nedan.

https://youtu.be/EMwHit_RMNA