Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ikea-varuhus i Göteborg.Ikea-varuhus i Göteborg.Ikea-varuhus i Göteborg.
Ikea-varuhus i Göteborg. Foto: Google Maps

Ikea kan leda till mer utsläpp från bilar

Umeå kommun har gått ut hårt för att sänka utsläppen från trafiken i staden till nivåer som håller sig under satta gränsvärden. Men nu riskerar allt att ställas på ända genom att ett Ikea-varuhus ska öppna upp portarna.

För att nå upp till de luftkvalitetsnormer som finns har Umeå kommun kämpat för och satsat på att få människor i staden att välja cykeln och kollektivtrafiken fram bilen. Och man är på god väg att lyckas nå målet, bara för att låta det skjutas i sank igen.

Trots Naturvårdsverkets regelverk har kommunen låtit Ikea etablera sig i den norrländska staden. Det kommer att innebära en ökning med omkring 3 000 extra fordon på Västra Esplanaden – dagligen. Det ger till följd att luftkvaliteten riskerar att kraftigt försämras, och det pratas till och med om att trafiken till Ikea kan leda till för tidig död hos kommuninvånarna.

– Man har skrivit i förordningen att de här värdena inte får överskridas och man ska ju följa regelverket. Det gäller även kommuner och myndigheter, säger Per Andersson, handläggare på Naturvårdsverket, till SVT Nyheter Västerbotten.

Bertil Forsgren, forskare på Umeå universitet, säger till samma nyhetskanal:

– Ett område med höga avgashalter kan innebära sjukdomar och för tidig död. Att man har risker upp till 25 procent högre än människor som lever i stadsdelar med bättre luft.

Kommunen själva vill inte prata om Ikeas inverkan på luftkvaliteten i staden, utan hänvisar endast till att de fortsatt arbetar för att nå en bättre luftmiljö.