Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090325-ikea-bil-miljöbil
090325-ikea-bil-miljöbil
090325-ikea-bil-miljöbil
090325-ikea-bil-miljöbil

Ikea lanserar miljövänlig bil… eller?

Detta är nog det mest mystiska jag skrivit om hittills. På Ikeas franska webbsida finns en liten ”teaser” och en presentation om en praktisk miljövänlig bil som är utvecklad av en fransk designer tillsammans med WWF och just IKEA. Mystiskt!

Ska svenska Ikea slå sig in i bilbranschen på allvar sedan de avslutat sin förra sejour med biluthyrning via Ikanobanken? Det ser så ut om man får tro det man finner på Ikeas franska webbplats, ikea.fr.

Har man ögonen med sig finner man en liten banner till höger som leder till en sida där franske designern Christophe Grozs presenterar en något egendomligt formad bil täckt av ett överkast. Nu är inte min franska den bästa, faktiskt icke existerande, men enligt vänner som har kvar lite skolfranska berättar Christophe Grozs att han har anlitats av Ikea, i samarbete med Världsnaturfonden (WWF), för att designa morgondagens bil, Leko som den kallas, som ska vara praktisk, billig, miljövänligt utsläppsfri och säljas över hela världen. Han säger också att bilens design är flexibel och kan vara både kombi och cabriolet. Han klämmer också till med att Leko ska vara det roligaste och mest ansvarsfulla sättet att besöka Ikea på. På sidorna av överdraget ska det enligt de översättande vännerna stå ”bilen enligt Ikea”.

På utländska sajter har spekulationerna satt igång rejält. Många tippar att det är Gordon Murrays minibil T25 som döljer sig under överdraget, men det känns inte som en riktig gissning med tanke på storleken på bilen i Ikeas presentation. Den är betydligt större än T25 som knappast är aktuell att köra med till Ikea för att handla Billy-bokhyllor.

Vad det är som gömmer sig där under vet vi alltså inte. Det hela kan ju lätt tas för ett skämt med tanke på att presentationen visar en nedräkningsklocka som ska stanna den 1 april. Alltså rena aprilskämtet. Men samtidigt, skulle Ikea gå så här långt i ett PR-knep? Vi får helt enkelt vänta till den 1 april och se vad det hela går ut på. Om man nu får skämta lite så kanske man kan tänka sig en byggsats-bil med tillhörande knepig bruksanvisning på hur man sätter ihop den? Och där det fattas ett par skruvar så man får åka till Ikea och be om extra skruvar och ta några femkronorskorvar när man ändå är där...

Någon av er läsare som är hypervass på franska får gärna skicka in en fullständig översättning till teknikensvarld.se så presenterar vi den här. Om det ger oss mer kött på benen. Maila översättningen till webmasterteknikensvarld.se.

Uppdatering

En uppmärksam läsare påpekade att lanseringen kommer att äga rum den 31 mars, inte den 1 april. Kanske det inte är ett aprilskämt ändå. Men vad som verkligen döljer sig under de egendomliga formerna vet vi ännu inte.

I skrivande stund står Ikeas nedräkningsverk på 5 dagar, 20 timmar, 3 minuter och 25 sekunder. Det innebär alltså att Ikea presenterar Leko på morgonen den 31 mars klockan 08.00.

Snabböversättning

Upptäck Leko den 31 mars, under veckan för hållbar utveckling. /.../ Leko är morgondagens bil. Den är en praktisk bil som visar miljöhänsyn. Den är ultraekonomisk och har minskad bränsleförbrukning och minskade koldioxidutsläpp. Bilen är tillgänglig för alla och utvecklingen stöds av franska WWF. Bilen kommer också som cabriolet så att man kan transportera alla varor man vill i den. Detta är konceptet för morgondagens bil på ett ansvarstagande sätt.

Tack till Erik Fogelmark på Svensk Bilrådgivning för översättningen.

Läs mer

Externa länkar

Ikeas franska webbplats

Ikeas presentation av Leko