Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 4
Foto: Qendrim Thaqi
2 AV 4
Foto: Qendrim Thaqi
3 AV 4
Foto: Qendrim Thaqi
4 AV 4
Foto: Qendrim Thaqi

Illyrian Pure Sport ska bli den första albanska supersportbilen

Visst behöver alla länder sina egna supersportbilsprojekt? Nu är det dags för Albanien att komma med i matchen. Låt oss presentera Illyrian Pure Sport.

Nog känns det som att vi har hört det förut? Vi har tidigare berättat om supersportbilar från så vitt skilda platser som Qatar, Slovenien och Grekland. Bara ett fåtal, så som portugisiska Adamastor eller svenska Lusitano, har dock nått så långt att de konstruerat en riktig bil. Och ännu färre är exemplen som nått någon framgång, där vårt egna Koenigsegg och kroatiska elbilsspecialisterna Rimac är något av lysande undantag.

Kort sagt, det krävs både kunskap, kapital och kanske även ett visst mått tur och nytänkande för att kunna starta ett nytt bilmärke. Supersportbil eller ej. Men allt måste ju som bekant starta någonstans. Och varför inte med en dröm om en supersportbil.

Det är nu vi kommer till Illyrian Pure Sport, som har ambitionen att bli den första albanska supersportbilen. I dagsläget existerar den endast som digitala renderingar, skapade av utbildade fordonsdesignern Qendrim Thaqi. Thaqi är baserad i tyska Heilbronn, men vi får anta att han har bakgrund och/eller kontakter i just Albanien. I ett uttalande säger han att bilen ”ska möta alla internationella standarder” och att han har både ingenjörer och karossmakare i teamet. Kanske känns det som relativa självklarheter, men förmodligen är det viktiga tillägg för de som betvivlar ambitionerna.

1 AV 9
Foto: Qendrim Thaqi
2 AV 9
Foto: Qendrim Thaqi
3 AV 9
Foto: Qendrim Thaqi
4 AV 9
Foto: Qendrim Thaqi
5 AV 9
Foto: Qendrim Thaqi
6 AV 9
Foto: Qendrim Thaqi
7 AV 9
Foto: Qendrim Thaqi
8 AV 9
Foto: Qendrim Thaqi
9 AV 9
Foto: Qendrim Thaqi

Maskinellt är tanken att Pure Sport ska få en V8 på 6,2 liter från General Motors lagerhyllor, försedd med dubbla turboaggregat och god för 850 hästkrafter. Kraften fördelas sen till alla fyra hjulen via en åttaväxlad dubbelkopplingslåda från underleverantören Tremec.
Andra siffror som avslöjas är en toppfart beräknad till 375 km/h och att 0–100 km/h ska gå på 2,7 sekunder. På de datorgenererade bilderna ser vi också en hel del kolfiber och ett formspråk som nog tar en och annan influens från italienska sportbilar.

Inget är sagt om när bilen blir verklighet, eller vad den då kommer att kosta. Men vi önskar i alla fall Thaqi och hans team lycka till.