Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle

Importen av begagnade bilar rekordlåg

Fler begagnade bilar exporteras och färre importeras. Det visar siffror från Transportstyrelsen. Anledningen sägs vara den låga kronkursen. 

Den låga svenska kronkursen har fått konsekvenser för handeln med begagnade bilar. Exporten har nått rekordnivåer, enligt Sveriges Radios Ekot exporterades närmare 71 000 begagnade bilar under första halvåret i år. Det är en ökning med 30 procent jämfört med samma period förra året, enligt siffror från myndigheten Trafikanalys.

Samtidigt har importen av begagnade bilar stannat av. Bara jämfört med förra året har importen minskat med en fjärdedel, sett under årets första sex månader. Det visar data från Transportstyrelsen. 

Alla begagnade fordon som importeras till Sverige för registrering och användning här ska genomgå en ursprungskontroll innan de får registreras. Detsamma gäller också nya bilar som privatimporteras till landet.

Under första halvåret i år genomfördes 7 685 ursprungskontroller, jämfört med 10 250 under motsvarande period i fjol. I siffrorna ingår kontroller av begagnade importerade fordon, privatimporterade nya fordon, historiska återuppväckta fordon, tidigare militärregistrerade fordon och egentillverkade släpvagnar.

Transportstyrelsen menar att bilimporten till Sverige påverkas av det allmänna konjunkturläget och den svenska kronans värde i förhållande till andra valutor. Det har helt enkelt blivit dyrare att köpa bil i utlandet.

– Vi ser en viss koppling mellan hur många ärenden vi har och det allmänna ekonomiska läget, säger Ulrika Rolfsdotter, sektionschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.