Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080225-impreza-diesel080225-impreza-diesel080225-impreza-diesel
080225-impreza-diesel

Impreza WRX STI kan få dieselmotor

Från och med april kan svenska Legacy- och Outbackspekulanter förse sina bilar med dieselmotorer – de första boxerdieslarna någonsin. Nu kommer uppgifter om att rivjärnet Impreza WRX STI också kan komma som dieselalternativ.

Nyligen drogs skynket av världens första boxerdiesel. Det var Subaru som blev först ut av personbilstillverkarna att lansera en boxermotor anpassad för dieseldrift. Ännu har inga Subarudieslar sålts, men enligt uppgift är Subaru så övertygade om konceptets förträfflighet att fler modeller kan komma att lanseras med dieselalternativ. Först ut i raden verkar vara Impreza WRX STI.

AutoExpress rapporterar att den 150 hästkrafter starka dieselboxern från Legacy och Outback kan stoppas ned även i nya Impreza. Effekten skulle i så fall höjas till 180 hästkrafter och vridmomentet från 350 till 400 Nm. Detta skulle få bilen att ta sig från 0-100 km/h på ungefär sju sekunder. Som jämförelse gör bensin-Imprezan med sina 300 hästkrafter 0-100 km/h på drygt fem sekunder.

Även om en dieseldriven Impreza WRX STI inte skulle bli lika snabb som dess bensindrivna syskon så låter det som ett mycket attraktivt alternativ. Den endast två liter stora motorn skulle säkerligen klara sig på betydligt mindre bränsle än bensinmotorn. Enligt AutoExpress källor skulle utsläppen kunna minska med så mycket som 40 procent.