Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Mikael Stjerna ger sig ut över stock och sten för att se vad Ineos Grenadier går för
2 AV 2
Foto: Bharat NCAP

Indien börjar krocktesta bilar

Indien har bland de farligaste vägarna i världen med 150 000 döda i trafiken per år. Nu börjar man krocktesta bilar som säljs på den gigantiska marknaden.

Bilmarknaden i Indien är i nuläget den tredje största i världen, men säkerhetsmässigt lämnas en del att önska. Under förra året omkom hela 150 000 i trafiken, och hittills har det saknats krocktest av bilar i landet. Nu blir det dock ändring på det.

Redan under 2014 var man på gång att starta upp krocktestning, något vi rapporterade om då de testade bilarna fick katastrofdåligt resultat. Men sedan har det inte hänt så mycket, fram tills nu.
Bharat NCAP kommer att ha ett liknande testförfarande som Euro NCAP där betyget är fördelat på en femstjärnig skala. Detta ska förhoppningsvis göra det lättare för bilköpare i landet att jämföra bilars säkerhetsnivå. Enligt uppgifter till Automotive News Europe hoppas Nitin Gadkari, Indiens transportminister, att indiska bilar nu ska nå en säkerhetsstandard som matchar den globala marknaden.
– Detta kommer att öka produktionen och ge mer vinster och fler beställningar inte bara på den inhemska marknaden utan också på den internationella marknaden, säger Nitin Gadkari till Automotive News Europe.

I nuläget har man fått in förfrågningar om att testa och certifiera mer än 30 bilmodeller. Man planerar att inleda krocktestandet från oktober i år.