Indiens första självkörande bil

En indisk man tog saken i egna händer och snickrade ihop en egen självkörande version av världens billigaste bil, Tata Nano.

https://youtu.be/5mPanjv50TM

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

För fem år sedan var indiska Roshy John med om en taxiresa som nu resulterat i en självkörande bil. Efter en lång flygresa tog Roshy en taxi från flygplatsen, men det gick inte som förväntat då taxichauffören var oerhört utarbetad och ett flertal gånger höll på att somna vid ratten. Till slut fick Roshy själv ta över ratten och taxichauffören fick sätta sig i baksätet.

Händelsen fick Roshy att dra igång projektet som mynnat i vad som är indiens första självkörande bil. Utvecklingen började med en datorsimulering och till slut införskaffades en ny Tata Nano, världens billigaste bil. Inte på grund av att den är billig, utan för att motorn sitter bak vilket ger en hel del utrymme för att montera nödvändiga sensorer fram.

Men det räckte inte med att bara montera kameror och sensorer nödvändiga för att den ska klara av att köra själv. Då Tata Nano endast erbjuds med manuell växellåda blev Roshy även tvungen att tillverka ett system för att automatisera den befintliga växellådan.

I nuläget är bilen endast en prototyp, men enligt Roshy har de utvecklat systemet för att det ska gå att montera i vilken bil som helst på under en timme. Exakt hur framtiden för detta system ser ut är oklar, men Roshy hintar om att de planerar att integrera det i andra bilmodeller.