Infiniti Q30

Infiniti Q30 officiell – nya bilder och fakta

Nu visar Infiniti mer av konceptbilen Q30. Det här är bilen som om två år ska konkurrera med BMW 1-serie och Audi A3. Men även X1 och Q3 får se upp.

Nissans premiummärke Infiniti är på framåtmarsch och på Frankfurtsalongen ska man visa att siktet är inställt på Europa. Nya sedanmodellen Q50 väntas bli en storsäljare främst i Nordamerika och för Europa behövs något annat, till exempel en modell i golfklasstorlek. En sådan visar Infiniti nu i form av konceptbilen Q30 som vi redan har sett en skymt av.

 Infiniti Q30 visas med konceptstämpel i Frankfurt och lanseringen av den serieproducerade bilen beräknas komma igång först 2015. Då ska den främst locka unga, europeiska köpare. Den huvudsakliga produktionen förläggs till Nissans europeiska hemstad Sunderland i Storbritannien där omkring 50 000 Q30-bilar ska byggas varje år.

 Q30-konceptet sägs till 95 procent motsvara den kommande produktionsbilen både ut- och invändigt. Designarbetet leds av Alfonso Albaisa som tidigare var chef för Nissans europeiska designstudio i Paddington där försäljningssuccéerna Juke och Qashqi mejslades fram.

 Liksom flera av Infinitis tidigare modeller tycks Q30 vilja hamna någonstans mellan flera olika segment. Med 446 centimeter på längden, 147 på höjden och 185 på bredden hamnar den någonstans mittemellan Audi A3, BMW 1-serie, Audi Q3 och BMW X1. Mercedes A-klass pekas inte ut som någon direkt rival av förklarliga skäl – Q30 kommer med all sannolikhet att byggas på samma framhjulsdrivna plattform som A-klass men med några centimeter högre markfrigång. Närmast jämförbara konkurrent blir kanske Mercedes GLA.