Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080506-infiniti-1serie-rival
080506-infiniti-1serie-rival
080506-infiniti-1serie-rival
080506-infiniti-1serie-rival

Infiniti vill ha utmanare till BMW 1-serie

I höst ska Infiniti lanseras i Europa. Med ungefär samma priser men mer utrustning och högre prestanda ska japanerna konkurrera främst med BMW och Audi. Men för att vara med i matchen på allvar behövs en utmanare till 1-serien och A3.

I höst får de redan etablerade lyxmärkena en hård konkurrent i Europa. Med start i oktober kommer nämligen Infiniti att sälja sina bilar här. Prismässigt kommer bilarna att placera sig jämte BMW, om än med bättre utrustning och prestanda som säljargument. I Sverige är Infiniti egentligen endast bekant genom suven FX45 som tagits in i högst begränsade antal. Men det ska det bli ändring på nu, då Nissans motsvarighet till Toyotas Lexus kommer till Europa och så småningom Sverige. De enda Europa-aktuella bilar vi har fått smakprov på än så länge är FX45:s uppföljare FX50 och den något mindre EX37, som kommer att gå direkt i klinch med BMW X3, Audi Q5, Volvo XC60, Mercedes GLK samt övriga bidrag i den numera överbelamrade kompaktsuvklassen. Infiniti vet dock lika väl som vi konsumenter att två suvmodeller inte räcker för att ta marknadsandelar från tyskjättarna.

Därför tänker Infiniti satsa smått. Insiderkällor har avslöjat för Autocar att Infiniti har för avsikt att lansera en konkurrent till BMW 1-serie och Audi A3. Vad som är riktigt spännande är att källan även avslöjar att bilen kommer att bli totalt annorlunda mot alla de andra bilarna i samma storleksklass. Rykten gör gällande att baby-Infinitin kan bli en minisuv, som kommer att placera sig i storleksklassen under BMW X3, Audi Q5 och alla de andra. Det kan alltså bli något i stil med Suzuki SX4 eller Fiat Panda, om än med mycket mer premiumkänsla, vad det nu är. Det talas även om en liten coupé-cabriolet, även om det bara är mycket obekräftade rykten. Hur bilen än kommer att te sig så verkar det vara fastställt att lanseringen ska ske någon gång under 2010 och att prislappen hamnar på cirka 250 000 kronor.

Provkörning