Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lamborghini

Inga fler retrobilar från Lamborghini

Nya modeller som knyter an till gamla, ett bekant grepp från flera biltillverkare. Men efter nya Countach blir det stopp för Lamborghinis del.

Mini Cooper, Volkswagen Beetle, Fiat 500, Ford Bronco… att använda gamla modellnamn och former är vardagsmat i dag. Även Lamborghini har lanserat en modell som pillar på nostalgisträngen – Countach. Trots att de 112 bilarna (prototypen från 1970 hette LP 112) sålde slut på fyra dagar kommer man inte att lansera några nya modeller med historisk anknytning.

Countach var ett unikt experiment, men vi är ett litet märke och vi måste titta framåt, säger märkets vd Stephan Winkelmann i en intervju med Road & Track.

Framöver är det elektrifiering som gäller, även för den italienska sportbilstillverkaren. 2023 kommer den första hybriden, året efter ska alla bilar ha elektrisk assistans och på det, 2028, kommer Lamborghinis första helt eldrivna modell – som blir viktig för märket. Det blir en helt ny bil, med ny design, ett nytt koncept och med nya idéer.

Lamborghini tittar år andra hållet.Lamborghini tittar år andra hållet.Lamborghini tittar år andra hållet.
Lamborghini tittar år andra hållet.

– Vi kan inte förlita oss på den förgångna och tro att det ska skapa framtiden, säger Stephan Winkelmann. Så är det. Inte igen. Vi ser framåt. Vi har alltid nya saker på gång och måste vara koncentrerade på framtiden och inte blicka bakåt.

Redan 2006 visade Lamborghini upp en nygammal bil i form av Miura concept, en nytolkning av originalet från 1966. Någon produktion var inte aktuell.

– Den är en hyllning till vår historia, Lamborghini handlar om framtiden, sa Stephan Winkelmann då.