Inga Ford-dieslar till USA

Ford har beslutat att inte alls sälja persondieslar i USA. Efter att ha gjort ett flertal marknadsundersökningar har Ford dragit slutsatsen att det inte finns kundunderlag i USA för dieselbilar skriver Automotive News.

– Vi har gjort många undersökningar och sett över det här ordentligt, framförallt vad fördelarna med diesel är inom områdena bränsleekonomi och prestanda kontra kostnad, säger Derrick Kuzak, utvecklingschef på Ford. Just nu så pekar dock det mesta på att vi satsar på turbomatade bensinmotorer i stället.

Ford har redan i dag en bränsleeffektiv dieselmotor i Focus i Europa, men den motorn klarar inte de nya mycket hårda miljökraven som USA inför. 

- Vi kan just nu inte sätta ett bra pris på en dieselbil och samtidigt tjäna pengar på den, därför satsar vi i stället på turbo-bensinare och hybridteknik, säger Mark Fields, chef Ford USA.

Toyota har tagit ett liknande beslut om dieseln och säger precis som Ford att de skulle tjäna för lite på att ha en dieselsatsning, i alla fall om man jämför med hybrider.