Inga tecken på att BMW fuskar med utsläppen

Gårdagens uppgift om att dieseldrivna BMW X3 släpper ut väldiga mängder kväveoxider spred sig som en löpeld över världen, men nu förtydligar tyska Autobild att det inte finns några som helst indikationer på manipulation.

Det var Autobilds tyska artikel som spann igång nyheten om att BMW misstänks för fusk med utsläppen. I efterhand har den tyska motortidningen uppdaterat artikeln samtidigt som de har ändrat artikelns rubrik från ”Även BMW-diesel överskriver gränsvärde” till ”Ingen indikation på manipulation hos BMW”.

De hänvisar fortfarande till ett test utfört i England av International Council on Clean Transportation, samma organisation som i USA avslöjade Volkswagen, där en BMW X3 xDrive20d (Euro 6-tvålitersdiesel och fyrhjulsdrift) vid verklig körning överstiger europeiska gränsvärdena för kväveoxider med hela elva gånger.

– Alla uppmätta data tyder på att detta inte är ett Volkswagen-specifikt problem, sa Peter Mock på International Council on Clean Transportation till Autobild under gårdagen.

Dock poängterar Autobild numera att det inte finns några tecken på att det handlar om manipulation av system som ska känna av om BMW:s bil testas för utsläpp i ett laboratorium eller om den kör ute på vägen.

BMW förnekande under gårdagen att de skulle syssla med fusk à la Volkswagen.

– Hos BMW finns ingen funktion som känner av utsläppstester. Alla utsläppssystem är fortsatt aktiva utanför testcykeln, sa den bayerska biltillverkaren i ett uttalande.

Direkt när Frankfurtbörsen öppnade i morse repade sig BMW:s aktie delvis från gårdagens tapp på över nio procent. När handeln satte igång igen gick den upp med närmare fyra procent.

Tack till er teknikensvarld.se-besökare som tipsade om Autobilds uppdatering i ämnet.