Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: FCA

Ingen Alfa Romeo Stelvio GTA i sikte

Bokstäverna GTA är heliga för Alfa Romeo. Hamnar inte på suven Stelvio.

Det var inte alla som hurrade när Alfa Romeo lanserade modellen Stelvio 2016. En suv från det sportiga italiensk märket var väl ändå för mycket, morrade man. Att bilen i Quadrifoglio-utförande slog rekord på Nürburgring kanske tystade en del men mycket mer pulver än så lär det emellertid inte bli för högbygget.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio på Nürburgring 2017.Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio på Nürburgring 2017.Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio på Nürburgring 2017.
Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio på Nürburgring 2017.

Märkets produktansvarige Fabio Migliavacca har för Autocar berättat att man efter övervägningar beslutat att suven inte kommer att lanseras i toppversionen GTA, likt sedanen Giulia nyligen gjort. Giulia GTA och den än mer sportiga GTAm ska byggas i 500 exemplar för att fira att Alfa Romeo fyller 110 år.

LÄS MER: Världens enda Alfa Romeo 155 GTA Stradale är till salu

Det är suvens höga tyngdpunkt som sätter käppar i hjulet för att leva upp till GTA-emblemet som debuterade med 1965 års Giulia, "Bertone-Alfan" i folkmun. Även modellerna 147 och 156 fanns i GTA-utförande (klicka på modellnamnen för att läsa våra provkörningar av bilarna) och en Mito var på gång men fick blåsas av i och med finanskrisen 2008.

Är du sugen på en Stelvio utöver det vanlig finns Quadrifoglio i Formel 1-version för att fira att man åter är i motorsportens finrum. Det handlar emellertid om kosmetiskt trim.