Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ingen BMW 1-serie Sedan till Europa trots allt

BMW 1-serie Sedan blev officiell för närmare ett år sedan – men bara för den kinesiska marknaden, eller? Nu bemöter BMW ryktena.

När vi visade den första bilden på BMW 1-serie med sedankaross förra sommaren kunde vi avskriva den för Europamarknaden. Bilen, framtagen tillsammans med Brilliance Automotive, var blott ämnad för Kina.

Men sedan började rykten florera om att BMW hade långt gångna planer på att lansera modellen på andra marknader efter att Audi haft framgångar med A3 i sedanutförande och Mercedes ska storsatsa på mindre modeller där bland annat en sedanversion av A-klass finns med i planeringen.

Nu har dock en källa inom BMW berättat för Autocar att några sådan planer inte finns. Kina ska förbli huvudmarknaden för modellen eftersom små sedaner är populära där medan halvkombibilar gäller i Europa. En annan anledning är, enligt källan, att man inte vill konkurrera med den större 3-serien i sedanutförande.

En ny, framhjulsdriven, generation av 1-serie är dock under utveckling och med det finns en chans att utveckla en sedanversion som redan från början är kalibrerad för Europa. Som vi kunde berätta förra sommaren så skiljer sig nämligen 1-serie för Kina och Europa på en rad punkter.

Att Mercedes nu hoppar på tåget och att Audi precis har lanserat sportiga RS3 i sedanform för första gången (en bil som vi provkörde i nummer 1/2017) är ett bevis på att det måste finns en marknad för små sedaner i Europa. Vill BMW inte ha en del av den kakan?