Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Trafikverket ersätter inte skador från gotländska vägar

De senaste tre åren har ett femtiotal bilister krävt Trafikverket på ersättning för fordonsskador som uppkommit när de kört på gotländska vägar. Men ingen ersättning har betalats ut. Ingen alls.

SR P4 Gotland har begärt ut de nära 50 skadeståndsanspråk som gjorts av bilister de sensate tre åren, efter att deras bilar har skadats på grund av eftersatt underhåll av gotländska vägar. Ingen av dessa har fått någon ersättning.

Varje år får Trafikverket in drygt 3 000 trafikrelaterade skadeståndskrav från hela riket och det är få av dessa som får någon ersättning.

– Cirka tio procent får ersättning. Mer än hälften av skadorna beror på stenskott eller gropar i vägen och i de fallen får cirka fem procent av de yrkande ersättning, säger Lennart Helsing på Trafikverket till SR P4.

En förutsättning för att få pengar är att Trafikverket – eller entreprenören – har orsakat skadan genom vårdslöshet. Exempel på vårdslöshet är till exempel om Trafikverket har känt till en vägskada men inte åtgärdat den inom rimlig tid.