Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ingen har omkommit i en Volvo XC90 i Storbritannien på 16 år

Nu utropas Volvo XC90 till den säkraste bilmodellen som rullar på de brittiska vägarna.

Att Volvo XC90 är en säker bil är vi alla väl medvetna om. När andra generationen lanserades under 2015 imponerade den stor i krocktest, bland annat hos Euro NCAP och i amerikanska IIHS samt NHTSA. Men redan första generationen, som lanserades 2002, visade sig vara något utöver det vanliga. När modellen var 13 år gammal fortsatte den att imponera i det tuffaste av krocktest, det iscensatt av IIHS. XC90, oavsett generation, har alltså under många år kunnat stoltsera som en väldigt säker bil.

Nu sätts det ännu en fjäder i XC90:s redan rikligt fjäderbeprydda hatt. Denna gång är det i Storbritannien den prisas då undersökningsföretaget Thatcham Research – som genomför många olika sorters test, bland annat krocktest – lyfter modellen till skyarna.

Thatcham Research har nämligen utsett Volvo XC90 till säkraste bilen som rullar på brittiska vägar. Ingen har omkommit i en XC90 i Storbritannien sedan modellen introducerades 2002. Ingen förare eller passagerare under 16 år. Och senaste modellgenerationen prisas extra mycket med alla sina säkerhetsfinesser, inte minst autobromssystemet.

Gamla Volvo XC90 imponerade stort vid ett krocktest när modellen var 13 år gammal.Gamla Volvo XC90 imponerade stort vid ett krocktest när modellen var 13 år gammal.Gamla Volvo XC90 imponerade stort vid ett krocktest när modellen var 13 år gammal.
Gamla Volvo XC90 imponerade stort vid ett krocktest när modellen var 13 år gammal.

Thatcham Research utnämner för övrigt autobromsfunktionen som den viktigaste säkerhetsfunktionen som introducerats i bilen sedan bilbältets införande.

De har räknat fram att autobromssystem har potential att rädda livet på 1 100 personer i Storbritannien under de kommande tio åren, samt undvika över 122 000 personskador. Risken för kollision har de räknat ut minskar med 38 procent med autobromssystem på bilen.

Thatcham Research ser en ”farhåga” med autobroms, att systemen är dyra att reparera eller byta ut om de skulle bli defekta. Fördelen för en ägare av en bil med autobroms, utöver sänkt kollisionsrisk, är lägre försäkringspremier. Men då gäller det för försäkringsbolagen att ha vetskap om status på en bils autobromssystem.

I Storbritannien omkommer omkring 1 800 personer årligen i trafiken, ungefär hälften så många som 2002 då XC90 generation ett lanserades. Sedan dess har det sålts ungefär 50 000 Volvo XC90 på öriket.