Foto: Peter Klemensberger

Ingen ny Citroën C4 Cactus att vänta

Dagens Citroën C4 Cactus får ingen uppföljare. Citroëns nya kandidat i C-segmentet ska börjar om på ny kula men inte vara slätstruken.

Den var kul, udda och billig när den kom, Citroën C4 Cactus, och det är faktiskt bara fem år sedan. Modellen är lite av en föregångare till dagens armada av crossover-modeller i B- och C-segmenten med attityd.

En succé kan man tycka men nu har produktionschefen Xavier Peugeot för brittiska Top Gear avslöjat att det inte kommer någon uppföljare av modellen. Alltså samme man som i och med modellens uppdatering förra året meddelade att ”vanliga” C4 skulle sluta tillverkas.

Vår Erik Wedberg sparkar på C4 Cactus 2014, nu sparkar Citroën själva modellen.

Med uppdateringen tappade modellen en del av sin tossighet. Borta var bland annat de stora karaktäristiska luftkuddarna, så kallade Airbumps, på bilens karossidor.

Xavier Peugeot understryker dock att efterföljaren till C4 Cactus inte kommer att bli tråkig. Märket ska fortsätta att våga, flytta gränser och bygga bilar som inte är klassiska.

Han avslöjar också att märket har klurat ut en ny namnserie som ska gälla för bilar som inte är suvar – Aircross som Citroën döper dessa till. Namnet Cactus lägger man på hyllan för tillfället men kan komma att använda det i framtiden.

Uppdaterade C4 Cactus kom 2018.

Vad har då vi på Teknikens Värld tyckt om bilen vid provkörningar? Erik Wedberg körde den första versionen, hans dom kan du läsa här. Mikael Stjerna tog sig an den andra – läs hans omdöme här.

Modellen har hittills testats i Tekniken Värld fyra gånger, senast i nummer 19/2018 där den kom sista av fyra bilar i C-segmentet. Plus gavs för komfort och pris men sämre utrymmen än de andra bilarna och dåligt andrahandsvärde drog ner på poängen. Vann testet gjorde Ford Focus.

Bilden överst är från vårt stora 20-bilstest i Teknikens Värld nummer 22/2015 där modellen imponerade i konbanan och klarade 76 km/h. Det räckte emellertid för att vinna sin klass.