Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080820-hummer-nej-tack080820-hummer-nej-tack080820-hummer-nej-tack
080820-hummer-nej-tack

Ingen vill ha Hummer

Det verkar inte vara någon som vill ta sig an sorgebarnet Hummer. Mamma GM söker med ljus och lykta efter en köpare, men de som tidigare har anmält sitt intresse har nu dragit sig tillbaka. Hummers framtid kan därmed vara kraftigt hotad.

Den svårt blödande biljätten General Motors gör allt för att få ordning på finanserna som har varit allt annat än positiva de senaste åren. En åtgärd som av de flesta analytiker anses vara av avgörande betydelse för GM är att göra sig av med sorgebarnet Hummer. Den uramerikanska jättesuv-tillverkaren har fått se sin försäljning närmast halverad den senaste tiden. Märket anses vara extremt otidsenligt, även i hemlandet USA, och GM har den senaste tiden försökt frigöra sig från kundernas uppfattning om GM som en tillverkare av bränsleslukande bilar. När man försöker profilera sig som en miljövänlig biltillverkare är det naturligtvis ingen fördel att ha ett märke som Hummer i stallet, även om man har försökt med att etanolanpassa många av bilarna.

Hela året har det kommit rapporter om att GM försöker sälja Hummer, och att ett flertal köpare har anmält sitt intresse. Indiska Mahindra, Tata Motors, kinesiska Hunan Changfeng och nu senast den ryske oligarken Oleg Deripaska, har alla framställts som potentiella köpare. Men nu verkar det som att intresset för Hummer har svalnat – rejält. Alla de tidigare intressenterna har nu meddelat att de inte har några planer på att köpa loss Hummer från GM. Mahindra, som för övrigt är en av världens största traktortillverkare, låter meddela att Hummer inte skulle passa in i den miljöimage man har byggt upp. Bolagets vice ordförande Anand Mahindra säger till Reuters att Mahindra absolut inte är intresserade av att köpa Hummer.

Nu är det nog många som ställer sig frågan vad som ska hända med Hummer. Ett som är säkert är att märkets värde nu är på bottennivå. När GM för första gången avslöjade att det fanns planer på att sälja Hummer sades det dessutom att GM var öppna för alla alternativ vad det gällde Hummer. GM har aldrig förnekat att ett alternativ kan vara att ta död på märket helt och hållet, snarare tvärtom. Sagan om militärfordonet som fick ett skaldjursnamn och började säljas till allmänheten kan alltså vara på upphällningen.

Läs mer