Inget förbud mot eftersupning
Nu är det beslutat, det blir ingen lag mot så kallad eftersupning i trafiken – det skulle strida mot rättsliga principer.
2011 lade regeringen fram ett förslag för att lagstifta mot så kallad eftersupning. Ett förslag som nu får avslag trots att alla riksdagspartier varit eniga.
Varje år inträffar ett par tusen fall där misstänkta rattfyllerister förklarar sin berusning med att de druckit alkohol efter att de stannat bilen, eller efter en olycka för att lugna nerverna. En metod som i allt större utsträckning används för att dölja att de i själva verket supit innan olyckan. Något som i flera fall, om polisen inte motbevisa detta, har lett till friande dom.
I Norge har det sedan en längre tid tillbaka funnits en särskild lag mot detta som innebär att det är ett brott att dricka ett par timmar efter inblandning i en olycka. Nu är det dock klart att det inte blir någon sådan lagstiftning i Sverige.
För ett par år sedan presenterade en utredare ett lagförslag men föreslog samtidigt att lagen inte skulle införas. Utredaren menade att en lag mot eftersupning skulle strida mot den rättsliga principen att det inte är förbjudet att förstöra bevis mot sig själv. Lika som det inte är ett brott i sig att mördare gör sig av med mordvapnet.
– Den lagtekniska möjligheten som vi ville se fungerar nog tyvärr inte. Om det visar sig att det man gör en utredning och de flesta rättsliga instanser är emot en lag, då måste man lyssna på det, säger justitieminister Morgan Johansson.
– Jag är förvånad över att man inte har det politiska modet att ta itu med problemet. Det här innebär att människor med ett missbruk kan fortsätta att köra bil. Vem vet vem som blir ihjälkörd nästa gång av en person som tidigare skyllt på eftersupning? Säger Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetsansvarig på Motorförarnas helnykterhetsförbund.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se