Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091023-sartre-vägtåg
091023-sartre-vägtåg
091023-sartre-vägtåg
091023-sartre-vägtåg

Inom tio år kör bilarna sig själva i konvoj

Bilar som kör sig själva och förare som läser tidningen på motorvägen är inte så långt borta. I ett nytt EU-projekt utvecklas teknik för fordon som kan köra sig själva i långa tåg på motorvägarna. Allt för att spara bränsle och höja säkerheten.

 Snart kan vi prata i mobilen sms:a eller göra nästan vad som helst i bilen, trots att den rullar i full fart på motorvägen. Så tänker sig i alla fall dagens forskare att trafiksituationen kan se ut redan om tio år. Det nystartade EU-projektet Sartre, Safe Road Trains for the Environment, har som mål att utveckla teknik som gör det möjligt för bilarna att köra sig själva på motorvägen.

Tanken är att man ska köra bilen på mindre vägar men väl uppe på motorvägen hakar man på ett antal bilar som kör i en tät konvoj. Då används bilens navigationssystem för att ansluta till konvojen och när det autonoma körprogrammet tar över är det bara att släppa ratten, luta sig tillbaka och göra något annat. Varje vägtåg ska ha ett ledarfordon som körs precis som vanligt och har en erfaren förare som känner till sträckan. Ledarfordonet ska helst vara en buss, lastbil eller taxi och varje litet tåg ska bestå av 6-8 bilar. När det börjar bli dags att lämna motorvägen tar man kontroll över sin bil och lämnar konvojen. Resten av bilarna täpper till luckan och fortsätter till dess att tåget splittras. Systemet bygger på trådlös kommunikation mellan bilarna och Volvo är ett av flera företag som deltar i projektet.

Varför ska man då hålla på så här? Jo, främst för att det sparar bränsle. Energibesparingen väntas ligga runt 20 procent och dessutom utnyttjas vägarnas kapacitet effektivare. Eftersom bilarna ligger så tätt efter varandra minskar luftmotståndet markant för bilarna i tåget, ledarbilen tjänar dock inget på att ha backspegeln full av påhängsna efterföljare. En annan fördel är att den mänskliga faktorn utesluts och förare som tycker att det är viktigare att fingra på mobiltelefonen eller läsa tidningen inte behöver bry sig om att ha uppmärksamhet på vägen.

– Jag förstår att detta kan verka utopiskt för många människor. Men för den här typen av autonom körning krävs faktiskt ingen hokus-pokus-teknik och inga infrastrukturinvesteringar. I stället ligger tyngdpunkten på utveckling och på att anpassa den teknik som redan finns. Dessutom måste vi genomföra omfattande tester för att kontrollera våra mycket höga säkerhetskrav, säger Erik Coelingh, teknisk direktör med ansvar för aktiva säkerhetsfunktioner vid Volvo Personvagnar.

Forskarna tror att det i första hand är pendlare som reser långa sträckor på motorvägar varje dag som kan ha nytta av vägtågen, men även lastbilar, bussar, långfärdsbussar, skåpbilar och andra typer av kommersiella fordon har mycket att tjäna på att haka på varandra.