Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080227-insignia-lyse
080227-insignia-lyse
080227-insignia-lyse
080227-insignia-lyse

Intelligent lyse i Vectras ersättare

Opel har kommit långt i utvecklingen av så kallade intelligenta strålkastare. När Vectra ersätts av Insignia i sommar introduceras även Opels ljussystem som anpassar sig automatiskt till trafikförhållandet.

Strålkastare som känner av när vägen svänger har funnits på marknaden sedan en tid tillbaka. Opel har tagit tekniken ett antal steg längre i och med det nya systemet. Den nya generationens belysning har tagits fram i samarbete med Hella och innefattar ett antal sensorer som mäter hastighet, krängning, styrvinkel och nederbörd. Dessutom innehåller strålkastarhuset en helljuskamera som registrerar när andra fordon finns inom synhåll.

Under färden insamlas information om vägprofil och siktförhållanden. Utifrån informationen avgörs vilken belysning som passar bäst för tillfället. Mjukvaran säger sedan åt en elmotor att vrida cylindern till den valda belysningskonturen. Allt detta sker inom loppet av en bråkdels sekund.

Vid farter under 50 km/h används stadsbelysning som ger ett brett ljusflöde men med kortare räckvidd. Om man kör långsammare än så, 5-30 km/h, väljer systemet fotgängarbelysning som ger ännu bredare ljusbild. I farter mellan 50 och 100 km/h slår landsvägsbelysningen till och ger en längre och skarpare ljuskägla än vanligt halvljus.

Helljusassistenten kopplas in när helljus behövs. Kameran känner av andra bilars strålkastare och bakljus. När det finns risk för bländning byts helljuset automatiskt mot halvljus.