Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bokstaz/Shutterstock

Internationella brottsnätverk bakom nästan alla bildelsstölder

90 procent av bildelsstölderna i Sverige utförs av utländska ligor. Delarna förs tämligen kvickt ur landet, inte sällan till Kaunas i Litauen.

För en månad sedan skrev vi om hur en positiv trend med färre bildelsstölder bröts under hösten förra året. Det är framför allt strålkastare, navigationssystem och rattar som stjäls.

I kvällens avsnitt av SVT-programmet Veckans brott tas bildelsstölderna i Sverige upp och man besöker därför staden Kaunas i Litauen som ofta kallas för tjuvarnas marknad. Svensk polis ser Kaunas som ett europeiskt säte för handel med stulna bilar och bildelar.

Klicka på bilden för att läsa om Teknikens Världs granskning av tjuvarnas marknad.Klicka på bilden för att läsa om Teknikens Världs granskning av tjuvarnas marknad.Klicka på bilden för att läsa om Teknikens Världs granskning av tjuvarnas marknad.
Klicka på bilden för att läsa om Teknikens Världs granskning av tjuvarnas marknad. Foto: Patrik Lindgren

Enligt polisen ligger internationella brottsnätverk bakom 90 procent av bildelsstölderna i Sverige, och ofta tar delarna turen över Östersjön till just Kaunas.

– Vi har en pågående utredning där det förekommer bildelar från Sverige. Det var ganska stora leveranser, bland annat ungefär 60 rattar så minst 60 bilar var drabbade. Vi samarbetar med svensk polis för att förhindra den typen av brott, säger Aleksej Gubenko som arbetar vid stöldroteln i Kaunas.

LÄS MER: Svenska taxibilar får nytt liv i Litauen

Veckans brott sänds i SVT1 klockan 22.00 på tisdagskvällen och i SVT Play från klockan 20.00.