Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100623-vw bluesport
100623-vw bluesport
100623-vw bluesport
100623-vw bluesport

Internt strul kan försena VW BlueSport

Kommer du ihåg konceptbilen Volkswagen BlueSport, en liten tuff roadster, som visades upp i Detroit förra året och som fick snålvattnet att rinna hos väldigt många? Hur som helst, den lilla sportbilen kan nu bli försenad på grund av bråk mellan Audi och Porsche.

Det var på Detroitsalongen 2009 som Volkswagen slog världen med häpnad då de visade upp en liten sportroadster utvecklad enligt samma framgångsrika recept som Mazda MX-5.

Bara några månader efter det att konceptbilen stått i rampljuset kom uppgifter om att bilen förmodligen blir av och då antagligen under 2013.

Men tyvärr kan det bli så att vi får vänta betydligt längre på den lilla ärtan tack vare oenighet mellan Audi och Porsche.

Tanken är att Volkswagen vill utveckla bilen och dess plattform tillsammans med Audi och Porsche och på så vis dela på kostnaderna. Samtidigt får alla tre märkena ta del av basen och göra sin egen bil ovanpå det. Men vem ska leda utvecklingsprojektet? Audi eller Porsche, båda är ju som bekant vana vid den här typen av bilar. Audi, som redan har motsvarande bilar i TT-familjen, behöver en ny plattform för sin kommande eldrivna R4 och vill därför leda projektet, de anser sig helt enkelt vara mest lämpade för uppgiften. Porsche vill däremot att de ska vara de som håller i trådarna – så klart. Anledningen till detta sägs vara att Porsche känner att de har tappat allt mer inflytande i plattformsbyggandet inom koncernen. Audi ska exempelvis stå för expertisen till  nästa Q5 som också väntas bli en ny baby-Caynne. Porsche vill helt enkelt inte missa chansen att vara den tillverkare som lägger grunden för en ny sportbilsgeneration.

Volkswagen sägs betrakta det hela lite med lugnan ro och väntar troligtvis med ett beslut om vem som ska utveckla vad till nästa år. Först då är Porsche helt integrerat i VW-koncernen.

Läs mer