Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Saipa

Iranska Saipa Atlas – med teknik från 1986

Iranska biltillverkaren Saipa lanserar den nya modellen Atlas som baseras på gamla Kia Pride som lanserades första gången 1986.

Saipa är Irans största biltillverkare och ägs till en majoritet av den iranska staten. Företaget grundades 1965 och licensbyggde då Citroën för den iranska marknaden. På senare år har de främst gjort sig kända för att för att licenstillverka olika koreanska bilar. En av dem är Saipa Quick som nu ska ersättas av den uppdaterade versionen som ska heta Atlas.
En småbil som till viss del påminner om Ford i fronten och har en 1,5-liters fyrcylindrig motor med 88 hästkrafter under huven. Till den får man antingen en CVT- eller manuell växellåda.

Kia Pride, 1986.
Kia Pride, 1986.
Kia Pride, 1986.
1 AV 3
Kia Pride, 1986.
Foto: Teknikens Värld
2 AV 3
Foto: Saipa
3 AV 3
Foto: Saipa

Saipa Atlas mäter in på strax under fyra meter liksom föregångaren, 399 centimeter, och fälgarna mäter 14 tum.
Måttet på fälgarna ger en hint om vilket årtionde bilen den baseras på kommer ifrån. Plattformen användes nämligen från början till Kia Pride som lanserades redan 1986 och samma plattform används även till andra Saipa-bilar som bland annat Tiba, en halvkombi, och Saina som är en sedan.
Med tanke på att en del har hänt i bilvärlden sedan 1986 levererar Saipa Atlas troligen inte riktigt på samma säkerhetsnivå som dagens bilar. Men det gör däremot att bilen troligen är ganska billig. Nya Saipa Atlas kommer att lanseras i Iran någon gång under 2023 men pris är ännu inte offentliggjort.
Det är även lite ironiskt att flera Saipa-bilar bygger på en modell som heter Pride.