Israel stoppar Chevrolet SS

Nyligen visade Chevrolet sin nya prestandasedan SS. Modellnamnet finner Israel väldigt olämpligt då det påminner dem om Nazityskland och förföljelsen. Därför ska SS inte importeras till Israel.

Det var i helgen som Chevrolet presenterade sin första V8-motoriserade prestandasedan på 17 år. Modellen har de gett det korta namnet SS, en beteckning som Chevrolet har använt på många av sina absoluta prestandaversioner under flera årtionden. SS står helt enkelt för Super Sport och har prytt tuffa muskelbilar som exempelvis Chevelle och Camaro och gör det än i dag (nya Camaro SS).

SS står historiskt sett även för något betydligt mer mörkt än Super Sport. SS var förkortningen för Schutzstaffel, det vill säga den skyddsskvadron som med Heinrich Himmler som chef genomförde omfattande krigsförbrytelser under andra världskrigets Nazityskland.

 Just detta har fått Israel att reagera mot Chevrolets val av modellbeteckning.

I den israeliska dagstidningen Yedioth Ahronoth kan man läsa att Israel stoppar importen av Chevrolet SS av ovan nämnda anledning.

 Avner Shalev, ordförande för organisation Yad Vashem till minne av Förintelsen, säger till tidningen att namnvalet är högst olämpligt.

 – Det är inte ett namn som kommer att ge dem stolthet eller framgång, säger han.

Nu återstår det att se om Chevrolet gör en Honda och väljer en ny modellbeteckning. Honda hade valt namnet Fitta med följande slogan ”liten på utsidan men stor när du väl kommer in” till sin nya småbil i början på 2000-talet, men efter att ha blivit upplysta om innebörden ändrades modellbeteckningen i Europa till Jazz och i Japan till Fit.

Brittiska SS Cars logotyp.

SS Cars ändrade 1945 namn till Jaguar Cars.

Som en liten anekdot kan nämnas att det tidigare fanns en brittisk biltillverkare vid namn SS Cars med en logotyp (se bilden till höger) som kändes väldigt mycket Nazityskland. 1945, efter andra världskrigets slut, bytte SS Cars namn till Jaguar Cars.