Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Italdesign ParcourItaldesign ParcourItaldesign Parcour
Italdesign Parcour

Italdesign Parcour – märkligast i Genève?

En internationell bilsalong utan knasiga konceptbilar är inte en bilsalong värd namnet. Den här gången är det Italdesign Giugiaro som räddar showen med konceptbilen Parcour – vem vill inte ha en Lamborghini Gallardo för terrängen?

Italienska designhuset Italdesign Giugiaro verkar tack och lov (?) inte ha blivit ett enda uns vettigare sedan man köptes upp av Volkswagengruppen 2010. Eftersom Italdesign numera ingår i VW-gruppen fick man vara med på den stora VW-visningen kvällen innan Genèvesalongens invigning och genast framstod bilar som Lamborghini Veneno och Porsche 911 GT3 som högst ordinära.

Italdesign valde nämligen att visa konceptbilen Parcour, döpt efter sporten parkour och baserad på Lamborghini Gallardo. Om Parcour byggs på samma plattform som Gallardo framgår inte men den har i alla fall samma mittmonterade 5,2-liters V10-motor som ger 550 hästkrafter till alla fyra hjul via en sjustegad DSG-låda.

Exakt vad man ska ha Parcour Coupé och den öppna varianten Parcour Roadster till är oklart. Konceptbilarna är 453 centimeter långa, 207 centimeter breda och 134 centimeter höga men har bara plats för två åkande. Markfrigången ser ut att vara väl tilltagen men vi tvivlar på att en Parcour (även om den sannolikt aldrig kommer att serieproduceras) någonsin kommer att tas ut i terrängen. Snabb på vanlig väg ska den vara i alla fall. Med 0-100 km/h på 3,6 sekunder och 320 km/h i toppfart ligger Parcour inte långt efter en vanlig Gallardo.