Italien jagar superbilsägare

Italienska staten har börjat med stickprovskontroller av ägare till dyra bilar för att se om ägarna fuskat med skatten. Som ett resultat har försäljningen av lyxbilar som Ferrari, Maserati och Lamborghini dalat under första kvartalet 2012.

Ferrari tappade över hälften av sin försäljning på den italienska marknaden under första kvartalet i år. För Maseratis del är motsvarande siffra ett tapp på 70 procent enligt siffror från bilförsäljaren Federauto, skriver nyhetsbyrån Reuters. 

 Nedgången är en följd av den nye premiär- och finansministern Mario Montis hårdare linje mot skattefusk. En av metoderna som polisen börjat använda, och som nu dessutom verkar ge effekt, är stickprovskontroller av dyra bilar.

 – De här siffrorna visar hur regeringens agerande bokstavligen terroriserar potentiella kunder, säger Federautos vd Filippo Pavan Bernacchi i ett uttalande. 

 Polisen och italienska skatteverket gjorde ett antal raider mot lyxbilsägare under december och januari. Vid poliskontrollerna kontrollerades förarnas inkomst i förhållande till de dyra bilarna, där 251 bilar stoppades vid ett tillfälle. 

 –Jag har stoppats tre gånger de senaste veckorna bara för att jag kör en stor lyxig suv, säger föraren Andrea till Businessweek och fortsätter. Det känns som McCarthy-eran i USA, man är skyldig vid minsta misstanke. 

 Nu planerar han sälja sin suv som i maj förra året kostade drygt 900 000 kronor, men som han i dagsläget inte tror kommer inbringa mer än drygt 350 000 kronor idag.

 –Återförsäljarna är fulla av lyxbilar. Ingen vill köpa dem nu.

 Stickprovskontrollerna och de hårdare skattekontrollerna är del i att försöka få ner Italiens statsskuld på nära 16 biljoner kronor. Italiens regering uppskattar att man går miste om en biljon kronor till följd av skattefusket. Dessutom har skatterna höjts på dyra bilar. Till exempel måste ägeren till en Lamborghini Aventador betala 74 000 kronor i skatt per år för bilen som tidigare kostade 16 000 kronor i skatt.