Italien stoppar försäljningen av Volkswagens dieselmotor

Nu följer Italien i Schweiz spår och väljer att stoppa försäljningen av bilar med Volkswagens Euro 5-dieselmotor av typ EA189.

I förra veckan stoppade Schweiz försäljningen av Volkswagen-bilar utrustade med den Euro 5-certifierade dieselmotor som den tyska biltillverkaren har manipulerat mjukvarumässigt för att uppnå orimligt låga utsläppsnivåer av kväveoxider.

I italiensk media går det att läsa om hur Volkswagens italienska dotterbolag har skickat ut en uppmaning till alla återförsäljare i landet. Uppmaningen lyder att som en ren försiktighetsåtgärd, och för att ligga steget före Volkswagen centralt, omedelbart avbryta försäljningen och registreringen av bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda och Seat som är utrustade med Euro 5-dieselmotorn av typ EA189. Även transportbilar med dieselmotorn ingår i försäljningsstopp.

HÅLL DIG UPPDATERAD: Allt om Volkswagen-skandalen

Medan det i Schweiz berör omkring 180 000 bilar sägs det i Italien röra sig om endast mellan 2 500 och 3 000 bilar. Anledningen till den låga siffran är att merparten av Volkswagen-koncernens nuvarande modeller är utrustade med Euro 6-klassade dieselmotorer och de sägs uppfylla samtliga lagkrav på utsläpp.

Dock verkar det som att italienska Volkswagen, av vad vi kan utläsa i italiensk media, endast stoppar 2,0-litersmotorn medan Schweiz även har stoppat de besläktade 1,2- och 1,6-litersmotorerna.

Volkswagen säljer årligen omkring 70 000 dieselbilar i Italien och enligt uppgift rullar det omkring en miljon bilar som har den mjukvara som Volkswagen fuskat med.