Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar bygger mittmotorbil

Minns du supersportbilen XJ220 och konceptet C-X75? Nu är Jaguar i begrepp att bygga ytterligare en mittmotorbil som ska ersätta F-Type, enligt en källa.

Ersättare till Jaguar F-Type kommer 2022 och kommer att att få såväl hybriddrift som mittmotorlayout. Det hävdar brittiska Auto Express utan att avslöja sin källa.

Jaguar ska ha Honda NSX som riktmärke men även se Audi R8 och McLarens modeller som konkurrenter. I och med skiftet till mittmotor kommer den nya prestandabilen från Jaguar få ett för märket nytt och mer extremt formspråk.

Som driftkälla spås en V6:a väljas kombinerad med två elmotorer, en till vardera hjulaxel, vilket gör bilen fyrhjulsdriven.

Jaguar XJ220 tillverkade åren 1992 till 1994 i 282 exemplar. Foto: Glenn Lindberg

Modellen kan komma att döpas till J-Type, ett modellnamn som Jaguar registrerat för en månad sedan.

Bilen ska byggas på en flexibel plattform som även blir grunden för en helt eldriven modell som ska upp kampen med kommande Porsche Taycan.

Mittmotorbilar är inget nytt för Jaguar. 1992 lanserades XJ220, en bil som vi har kört i Klassiska Bilar (provkörningen läser du här) och 2010 visade man upp konceptet C-X75 (se bild ovan och galleri nedan), som dock rann ut i sanden.