Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar bygger värstingen Project 7

Värstingkonceptet Project 7 som visades förra året kommer att tas i produktion, med kompressormatad värsting-V8 blir den en riktig smällkaramell.

https://youtu.be/nXJ2wY0JjzM

Konceptbilen Jaguar Project 7 visades upp på Goodwood Festival of Speed förra året, en specialversion av F-Type som byggdes som en hyllning till legendariska Jaguar D-Type och Jaguars sju Le Mans-segrar.

På årets upplaga av Goodwood Festival of Speed, som går av stapeln i helgen, kommer Jaguar att visa upp den produktionsklara bilen som ska byggas i 250 exemplar. Bilen som kommer att byggas av Jaguars nya ”Special Operations team” har samma kompressormatade 5,0-liters V8 som vi hittar i F-Type R, men i Project 7 levererar den 575 hästkrafter i stället för 550. Maxvrid är 680 newtonmeter och bilen ska klara av 0-100 km/h på 3,9 sekunder, toppfarten är likt konceptbilen begränsad till 300 km/h.

Specialmodellen ska vara 80 kilo lättare än vanliga F-Type Roadster och väger in på 1 585 kilo. Utöver den effektstarkare motorn och viktbesparningen har Project 7 även fått kolfiberkeramiska skivor, som är tillval till F-Type R, samt aktiv differential, Torque Vectoring som genom att lätt bromsa innerhjulen hjälper till att styra in i kurvor samt hårdare fjädring och bättre gasrespons.

Den mest iögonfallande förändringen är dock designen, med den stora underläppen som sticker ut under grillen, den stora vingen i kolfiber samt lägre vindruta och den D-Type-inspirerade kåpan bakom förarens huvud. Något riktigt tak finns inte, men i nödfall finns ett litet tygkapell, som förvaras i bagageutrymmet på 196 liter, som kan knäppas fast.

De första kundleveranserna blir i mitten av nästa år och något pris är ännu inte presenterat.