Jaguar C-X17 Foto: JW Photography

Jaguar C-X17 officiell i Frankfurt – bilder och fakta

Frankfurtsalongen är igång och en av de mest emotsedda bilarna är Jaguars suvkoncept C-X17. Nu kan vi visa alla bilder och berätta allt om suven, som egentligen är en ny sedanmodell…

Efter flera läckor är Jaguar C-X17 slutligen helt, fullständigt och officiellt premiärvisad på bilsalongen i Frankfurt. Som de tidigare redan läckta bilderna har avslöjat är C-X17 en suv av den sportigare sorten. Med 472 centimeter på längden är den storleken större än Range Rover Evoque men med 165 centimeter på höjden är den bara marginellt högre än densamma. Designen är hämtad nästan rakt av från den uppskattade sportbilen F-Type, inte minst baktill där de långsmala bakljusen sätter stark prägel. Framtill påminner C-X17 däremot mer om XF och XJ.

 På insidan finns fyra individuella skalstolar samt två små sitsar i bagageutrymmet som kan svängas ut och fungera som sittplatser vid campingplatser eller dylikt. Genom hela kupén löper en mittkonsol som kallas Interactive Surface Console. Mittkonsolen består av en serie sammankopplade pekskärmar som gör det möjligt även för baksätespassagerarna att till exempel surfa på webben eller styra bilens ljudsystem.

 Så långt om C-X17. Jaguar vill nämligen framhålla att de visar konceptet C-X17, inte för att de står i begrepp att lansera en suvmodell, utan snarare för att de vill visa upp sin nya plattformsteknik som kallas iQ. Det är en modulär och skalbar aluminiummonocoque som ska bilda grund för alla Jaguars kommande modeller. Först ut att byggas på iQ blir en mellanstor premiumsedan i C/D-segmentet, det vill säga den sedan länge omtalade BMW 3-serie utmanaren som ska rullas ut på marknaden år 2015.

 Därmed kan vi sluta oss till att en suvmodell ligger långt fram i tiden för Jaguar, först ska den lilla sedanen under XF lanseras och först därefter, förmodligen 2016, kommer en suv. Att Jaguar ändå väljer att visa upp iQ i form av ett suvkoncept förklarar engelsmännen med att de vill påvisa de stora möjligheterna med den nya plattformstekniken. På iQ ska Jaguar kunna bygga allt från små sedanmodeller till stora suvar och allt däremellan.

https://youtu.be/22ak494reJo?width=575&height=353