Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101012-jaguar-c-x75-produktion
101012-jaguar-c-x75-produktion
101012-jaguar-c-x75-produktion
101012-jaguar-c-x75-produktion Foto: ©alexhowe2010

Jaguar C-X75 – serieproduktion eller inte?

Jaguars framåtblickande supersportbil C-X75 var bara ett koncept när den visades nyligen i Paris. Men Jaguar verkar inte riktigt ha bestämt sig, ska de starta serietillverkning eller inte? Det finns ett stort hinder.

Ett av de mest överraskande koncepten på årets Parissalong var Jaguar C-X75. Överraskande inte bara för att vi inte kände till att Jaguar hade en konceptbil på gång utan även för att C-X75 var så udda som den var. Med fyra elmotorer och två turbinmotorer som räckviddsförlängare var C-X75 inte lik någon annan bil i Paris och det verkade inte råda någon tvekan om att bilen bara var ett rent koncept, utan planer på serieproduktion.

Brittiska Autocar har dock talat med Jaguar-källor som uppger att ledningen överväger möjligheterna att sätta bilen i serieproduktion. Det talas om en relativt omfattande serieproduktion om 1 000-2 000 bilar per år och ett förmodat väldigt högt pris. Men det finns ett stort problem, eller två för att vara mer exakt. Jaguar uppges nämligen inte vara så sugna på att stoppa ned en stor V8-motor i motorrummet i stället för de två gasturbinerna. Hela bilen skulle i så fall behöva konstrueras om eftersom turbinmotorerna är mycket mindre än V8-motor. Enligt Jaguar-källorna är det inga problem med finansieringen av utvecklingen av turbinmotorerna, det stora problemet är att det kommer att ta tid att få dem färdiga för verkligheten. I värsta fall så lång tid som åtta år.

Läs mer