Jaguar C-X75 Foto: Glenn Lindberg, Jaguar

Jaguar C-X75 – superhybriden snart här

Jaguar har påbörjat byggandet av fem utvärderingsexemplar av hybriden C-X75 med superprestanda. Går allt enligt planerna står den köpbara bilen färdig 2014.

På Parissalongen 2010 stod Jaguar för ett av huvudnumren när de visade upp superhybriden C-X75. Visst var drivlinan med sina två turbinmotorer och fyra elmotorer något som stack ut men det var formerna som fick många att gå bananas. Folk ropade genast efter serieproduktion.

 Ett halvår senare meddelade Jaguar glädjande nog att bilen ska bli verklighet.

 Nu, ytterligare ett och ett halvåt år senare, meddelar de att man nu påbörjat byggandet av fem exemplar av C-X75 som ska fungera som utvärderingsbilar för att nå upp till Jaguars krav på körbarhet och prestanda. Chefsingenjör Bob Joyce säger att man vill sätta den hr bilen i volymproduktion men att den verkligen måste uppfylla alla sina mål för positionering och pris. Rent positionsmässigt får klassa C-X75 som närmast konkurrent till en annan superhybrid, nämligen den från Zuffenhausen. Porsche 918 Spyder heter den.

 Bilen som visades i Paris för två år sedan hade alltså två turbinmotorer och fyra elmotorer som stod för framdriften. Det var konceptbilen det. Den serieproducerade bilen kommer i stället att ha en 1,6-liters bensinmotor som överladdas med både turbo och kompressor. Effekten som plockas ur denna sägs bli över 507 hästkrafter! Lägg därtill två elmotorer som assisterar när så behövs.

 Transmissionen kommer att utgöras av en semiautomatisk låda. Intressant är att KERS-systemet som Williams har i sina Formel 1-bilar sägs ta plats i C-X75. KERS står för Kinetic Energy Recover System.

 0-100 km/h förmodas avverkas på under tre sekunder. Utsläppen av koldioxid kommer att hamna under 100 gram per kilometer. På enbart el ska det vara möjligt att köra i upp till sex mil.

 Låter som en miljöbil för dig? Har du i runda slängar tio miljoner att göra av med så har du om ett par år en gjuten jobbpendlarbil i Jaguar C-X75.

 Ta gärna en titt i bildgalleriet nedan. Där kan du ta del av C-X75 från alla håll och vinklar.