Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar C-X75 uteblir – utvecklingen avbruten

Den förväntade produktionsstarten blir aldrig av. Utvecklingen av superhybriden Jaguar C-X75 avbryts och någon produktion blir över huvud taget inte aktuell.

Minns ni konceptbilen C-X75 som 2010 visades upp på bilmässan i Paris? Det gör vi, och alla tusentals andra fantaster som bad Jaguar att sätta vagnen i produktion. Jaguar hörde bön och meddelade ett halvår senare att vi kunde förvänta oss en produktionsstart någon gång under 2014. Visserligen skulle produktionsversionen inte få samma drivlina som konceptbilen, det vill säga fyra elmotorer och två turbiner. I stället skulle det bli en laddhybrid där två elmotorer fick hjälp av en hårdtrimmad 1,6-litersfyra med både turbo och kompressor och hela 507 hästkrafter.

 Tanken var att bilarna skulle byggas tillsammans med Williams Formel 1-team med produktionskapacitet på totalt 250 exemplar. Sprinten från 0 till 96 km/h (60 mph) skulle gå på 2,8 sekunder med koldioxidutsläpp under 100 gram per kilometer. Med fulladdat batteri skulle räckvidden med enbart eldrift vara knappt 100 kilometer.

 Låter det för bra för att vara sant? Ja, kanske, för trots att prislappen skulle hamna på närmare en miljon brittiska pund (ca 11 miljoner kronor) medger nu Jaguarchefen Adrian Hallmark att det inte vore lämpligt att i dagsläget sätta en vagn av denna kaliber i produktion.

 Fem testvagnar är redan byggda, varav två kan komma att säljas till allmänheten, enligt Hallmark. Resterande tre säger sig Jaguar vilja behålla för utställningar och som testbänk för framtida modeller. För även om vi inte kommer få se C-X75 på riktigt menar Jaguar att de under projektets gång patenterat 100 teknologier och fått ovärderlig erfarenhet. Vi kan inte göra annat än att hålla tummarna för en riktig supersportbil i klass med C-X75 snarast möjligt.