Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar E-Pace – lilla suven debuterar 13 juli

F-Pace är inte nog, snart har Jaguar ytterligare två suvar i sitt stall varav den som heter E-Pace har premiär den 13 juli. Nästa år är det dags för I-Pace, den helelektriska suven.

Jaguar, som från början hette SS Cars men av förklarliga skäl tvingades byta namn,, var under en längre period ett företag med skakig ekonomi, få modeller och oviss framtid. Under Fords styre, som varade mellan 1990 och 2008, var det inte mycket bättre utan det var först när indiska Tata Motors köpte det anrika brittiska märket 2008 för då motsvarande 13,8 miljarder kronor som det vände.

Redan nu har märket fler modeller än någonsin. Klassikern XJ finns där men har numera sällskap av XE, XF, F-Pace och F-Type. Men fem modeller blir inom kort sex, och strax därefter ännu fler.

Märkets sjätte modell presenteras kort i dag, några veckor före världspremiären som är förlagd till den den 13 juli. E-Pace är, som namnet avslöjar, ännu en suv. Dock kompaktare än F-Pace vilket bokstaven E ger en hint om.

Jaguar berättar inte speciellt mycket om E-Pace, inte mer än att den ska kombinera sportbilsdesign (hur nu det är möjligt) och körglädje med den flexibilitet och mångsidighet som en suv ofta förknippas med.

– Kombinationen av sportbilsdesign och Jaguar-prestanda garanterar att E-Pace inte går obemärkt förbi. Varje Jaguar är skapad för att exaltera sinnena, och vi tror att E-Pace kommer att göra just detta, om än med sin egen personliga karaktär, säger jaguars designchef Ian Callum.

Jaguar berättar även att E-Pace kommer paketerad med vad de kallar för sportbilsfyrhjulsdrift, olika bensin- och dieselmotorer ur Ingenium-serien samt ett flertal uppkopplade teknik- och säkerhetsfunktioner.

För ett tag sedan kändes det osannolikt att ett märke som Jaguar skulle bygga en suv. Men nu har de gjort det – F-Pace – vilket är anledningen till att Jaguar ökade sin fjolårsförsäljning med 83 procent, och framöver har de ytterligare två som kan boosta siffrorna än mer. Dels E-Pace men även kommande elektriska suven I-Pace som Jaguar säger ska komma i produktion under 2018. Därmed verkar inte förra veckans information, att I-Pace redan börjat tillverkas, stämma.

Sju modeller i portföljen räcker inte för Jaguar. De har även registrerat namnet I-Type vilket är en signal om att de tänker släppa en elektrisk sportbil av något slag. En kommande konkurrent till Polestars elektriska sportbil?