Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110130-jaguar e-type110130-jaguar e-type110130-jaguar e-type
110130-jaguar e-type

Jaguar E-Type – klassikern fyller 50 år

Få, om ens någon annan bil, får vem som helst att dra på mungiporna så som Jaguar E-Type gör. Nu fyller den älskade bilmodellen 50 år och det tänker Jaguar fira året igenom.

Det var på Genèvesalongen 15 mars 1961 som Jaguar E-Type visades upp för världen för första gången. Och vilken succé det blev redan på utställningsgolvet, så pass att Jaguars grundare Sir William Lyons ringde hem till Coventry i England och bad testchef Norman Dewis att genast, trots att det var mitt i natten, köra ytterligare ett exemplar till den schweiziska staden och dess bilutställning.

Det är med andra ord 50 år sedan Jaguar E-Type kom till världen, en bil som är älskad av i stort sett alla. Först och främst är det formerna som har gjort E-Type till den ikon som den är, men bilens vägegenskaper och topphastighet på över 240 km/h (världens snabbaste produktionsbil när den kom) hjälpte till lika mycket som priset. Prismässigt ansågs den överkomlig jämfört med konkurrerande sportbilar. Vid säljstarten kostade en E-Type med 3,8-liters rak sexa på 265 hästkrafter 2 256 brittiska pund vilket i dagens penningvärde motsvarar 390 000 kronor.

E-Type tillverkades under 14 år i drygt 70 000 exemplar. Många kändisar köpte en, bland annat George Best, Brigitte Bardot, Tony Curtis och Steve McQueen.

Under modellens 14 år förändrades bilen försiktigt, så som grillen, strålkastarna och bakljusen. Desto större var förändringarna undertill med nya, större motorer, bättre bromsar och servostyrning. Under sista åren (tredje serien) fick E-Type en V12-motor på 5,3 liter.

Att E-Type har gjort avtryck i bilhistorien märks inte minst av att modellen står som permanent utställning på Museum of Modern Art i New York och att Enzo Ferrari, Ferraris grundare, ska ha sagt att E-Type är världens vackraste bil.

Jaguar kommer att under året fira företagets mest uppskattade och älskade modell någonsin genom att på Genèvesalongen i mars ha ett speciellt event. Firandet fortsätter sedan på Goodwood Festival of Speed i juni/juli, Pebble Beach Concours d’Elegance och Nürburgring Old Timer Grand Prix i augusti samt på Goodwood Revival Meeting i september.

Vad har du för relation till E-Type? Hur ser du på Jaguars i särklass med omtyckta modell genom tiderna? Dela gärna med dig med en kommentar nedan.