Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar F-Pace SVR officiell med 550 hästkrafter

Nu kommer Jaguars större suv F-Pace laddad med 550 hästkrafter. F-Pace SVR klår därmed F-Pace S AWD med 170 hästars marginal.

Jaguar F-Pace har satt Jaguar Land Rover i rullning. De säljer som aldrig förr och nu breddar man modellversionsutbudet av den populära suven. Tidigare har det funnits en rad olika varianter med bensin- och dieselmotorer som sträcker sig från 163 till 380 hästkrafter. Det kan räcka, tycker man. Men när det handlar om Jaguar är ingenting komplett utan en SVR-variant. Och nu är det alltså F-Pace tur att bli SVR-behandlad. På bilsalongen i New York står nu F-Pace SVR utställd.

SVR-versionen av F-Pace knäcker alla övriga modellversioner genom att få ytterligare två cylindrar. Under huven hittas nämligen märkets omtyckta V8 på 5,0 liter som med kompressormatning når 550 hästkrafter och 680 newtonmeter. Men det rör sig inte enbart om att britterna slängt i en större motor i kärran, som vi ser på bilderna har bilen även fått en rad aerodynamiska förändringar för att bland annat höja förmågan att ligga klistrad mot vägen.

Chassit har vässats och stötdämpningen är fastare än normalt. Bakhjulen drar nytta av en elektronisk differential som portionerar ut krafterna för optimalt fäste och bättre kurvtagningsförmåga.

Bakom de 21 eller 22 tum, beroende på vad köparen väljer, hjulen döljer sig större bromsar än på någon annan F-Pace. 395 millimeter stora fram och 396 millimeter bak.

Avgassystemet är utbytt mot ett sportigare med ventilstyrt aktivt ljud. Det är inte där bara för ljudets skull utan även för viktens och prestandans skull. 6,6 kilo mindre än F-Pace vanliga avgassystem väger det.

Prestandamässigt finns det ingen anledning för Jaguar F-Pace SVR att ta fram skämskudden. 283 km/h i toppfart är samma siffra som för ”världens snabbaste suv” Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio. 0-100 km/h går på 4,3 sekunder. Där har britten dock inte en chans mot italienaren som med sin 510 hästkrafter starka V6:a gör 0-100 km/h på 3,8 sekunder.

I sommar startar försäljningen. I hemlandet kostar ett exemplar från 74 835 pund vilket motsvarar knappt 875 000 kronor.