Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jaguar F-TypeJaguar F-TypeJaguar F-Type
Jaguar F-Type Foto: @ Patrik Lindgren

Jaguar F-Type blir 200 kilo lättare

Jaguar kan komma att lansera en lättad version av F-Type med namnet Club Sport, totalt ska 200 kilo trollas bort.

Jaguars i dag snabbaste bil är F-Type R som klarar av 0-100 km/h på 4,1 sekunder och har en begränsad toppfart på 300 km/h. Enligt uppgift arbetar Jaguar på en ännu värre version som ska klara 0-100 km/h på under 3,5 sekunder.

Russ Varney, chefsingenjör på Jaguar, uttalade sig nyligen om framtida utveckling av F-Type.

– Vi har tre, fyra alternativ vi tittar på för en kommande vidareutveckling av F-Type och en avskalad lättviktsversion ligger högt upp på den listan.

F-Type R väger in på 1 665 kilo, Club Sport-versionen planeras att bli 200 kilo lättare. F-Type är byggd på ett redan lätt mycket vridstyvt chassi till stor del tillverkat i aluminium, men dess lyxiga interiör öppnar för en hel del viktbesparing, men en massiv besparing på 200 kilo kräver mer än en spartansk inredning. Varney nämner att de funderar på bland annat karossdelar i kolfiber liksom stolar i kolfiber.

Club Sport-versionen kommer troligtvis baseras på F-Type R som har en kompressormatad V8 på 5,0 liter som levererar 550 hästkrafter. Fördelarna med R-modellen som har adaptiv fjädring är att den erbjuds med kolfiberkeramiska skivor som väger 21 kilo mindre än motsvarigheten i stål.

Ett annat alternativ skulle dock vara F-Type S med kompressormatad V6 på 380 hästkrafter, visserligen lägre effekt men också lägre vikt då den i standardutförande väger 1 594 kilo. Eftersom V6:an är 0,1 liter per mil snålare än V8:an skulle Jaguar kunna använda sig av en mindre bränsletank än den standardmonterade på 72 liter.

För att göra ett projekt som F-Type Club Sport till en ekonomisk försvarbar produkt understryker Russ Varney att de måste ha en potentiell marknad på 500 exemplar om året. Varney säger också att planerna på en eventuell Club Sport-version endast är aktuella för Coupé-modellen, då den är 15 kilo lättare och ”personer intresserade av den här typen av lättviktmodeller inte vill ha en roadster.”

För övrigt ska vi inte glömma att Jaguars designchef Ian Callum i stort sett bekräftat att F-Type Coupé sannolikt kommer att lanseras i RS- och RS GT-versioner.