Jaguar F-Type Coupé R

Jaguar F-Type Coupé RS och RS GT bekräftade

Jaguar F-Type Coupé har knappt hunnit torka efter att ha lämnat lackboxen förrän det pratas om vassare versioner med mer hästkrafter. På Los Angeles-salongen bekräftas RS- och RS GT-versioner.

Det har bara gått två dagar sedan Jaguar F-Type Coupé presenterades. Tre modellalternativ står redo att sluka sportbilssugna köpare. Att välja mellan finns F-Type med kompressormatad V6 på 340 hästkrafter, F-Type S med samma motor men mer lite mer snurr i kompressorn vilket resulterar i 380 hästkrafter, samt – som herre på täppan – F-Type R med kompressormatad V8 på 550 hästkrafter.

F-Type Coupé R är alltså ordentligt bestyckad, toppar 300 km/h och avverkar 0-100 km/h på 4,2 sekunder. Det borde väl räcka... eller?

För brittiska Autocar mer eller mindre bekräftar Jaguars designchef Ian Callum att F-Type Coupé sannolikt lanseras i RS- och RS GT-versioner. Han menar att det alltid finns utrymme för mer potenta versioner av bilar som F-Type Coupé.

– Vår skyldighet är att i alla riktningar maximera möjligheterna som finns i bilen. Det är tydligt att plattformen är kapabel. Oavsett drivlina kommer karossen att kunna hantera den, säger han.

En eventuell RS-version skulle kunna ha så mycket som 700 hästkrafter i sig, i alla fall enligt rykten från i somras. 700 hästkrafter skulle göra F-Type Coupé oerhört snabb, om Jaguar bara lyckas med konststycket att få ned kraften i backen.

En RS GT-version skulle vara en ”RS Deluxe”, utan uppskruvad effekt. För Jaguar står GT för sänkt vikt, kolfiberdetaljer, extra spoilers och vingar samt annat sportbilsgodis som höjer köregenskaperna och vässar prestandan något.

När vi får se Jaguar F-Type Coupé RS och RS GT återstår att se, men inom ett par år är ingen omöjlighet. Då får F-Type Coupé R kliva ned för en ny herre på täppan.