Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Carpix

Jaguar F-Type kan få BMW-motor

Jaguar Land Rover och BMW har sedan tidigare ett samarbete rörande elektrifiering men nu kan det komma att även omfatta V8-motorer.

Jaguar F-Type lanserades 2013 och i kulisserna jobbas det med en uppdaterad version som ska visas upp nästa år. Bilen kommer att bygga på samma aluminiumchassi som tidigare men kraftmässigt är ett skifte till BMW-motorer högst sannolikt, rapporterar brittiska Auto Express.

Även om det hela än så länge handlar om rykten så faller det sig logiskt. Jaguar Land Rover och BMW har sedan tidigare en överenskommelse rörande elektrifiering, uppkoppling och autonom teknik. Med de båda koncernerna vid förhandlingsbordet kan mycket väl annat avhandlats – som kraftkällor för Jaguars mer motorstarka versioner till exempel.

Uppdaterade F-Type på tyska Nürburgring i juli 2019.Uppdaterade F-Type på tyska Nürburgring i juli 2019.Uppdaterade F-Type på tyska Nürburgring i juli 2019.
Uppdaterade F-Type på tyska Nürburgring i juli 2019. Foto: Carpix

Att i dag utveckla en kraftfull förbränningsmotor är ingen god idé och Jaguars V8 debuterade redan 2009 i sitt nuvarande utförande även om motorfamiljen går att spåra bak till 1990-talet.

Det är BMW:s välkända V8 på 4,4 liter som spås vara aktuell för Jaguar och gör då debut med uppdaterade F-Type. En motor som i dag i sitt kraftigaste utförande ger 625 hästkrafter vilket är 50 hästar mer än Jaguars V8 ger i dag.

LÄS MER: Jaguar F-Type som rallyjärn

BMW har inte några problem med att låna ut sin teknik till andra aktörer. Nyligen blev det till exempel klart att Wiesmann återuppstår och kommer då använda sig av samma motor som Jaguar nu sägs vara är intresserade av. Även Ineos Automotives terrängvagn Grenadier ska förlita sig på motorer från tyskarna, dock sexcylindriga. Bläddrar vi längre bak i historieböckerna hittar vi fler exempel.

En handfull nya uppdateringar är att vänta från Jaguar den närmaste tiden och med dessa kommer man distansera sig från koncernkollegan Land Rover. Märket har tidigare gjort klart att man ska fortsätta att göra sportbilar och sedaner trots rådande trend med suvar och crossover-modeller.